Oranje vrouwen

 
 
Het WK 2019 wordt gehouden in Frankrijk.
Naast het gastland kwalificeerden 23 landen zich, waaronder 8 uit Europa.
 
De groepswedstrijden  van de Nederlandse vrouwen:
 
Dinsdag 11 juni Nederland-Nieuw-Zeeland (Le Havre) (1-0)
Zaterdag 15 juni Nederland-Kameroen (Valenciennes) (3-1). 
Donderdag 20 juni Nederland-Canada (Reims)
 
Stand Groep E:
  1. Nederland (2-6)
  2. Canada (2-6)
  3. Kameroen (2-0)
  4. Nieuw-Zeeland (2-0)
De nummer één en twee van de zes groepen plaatsen zich voor de achtste finales, net als de beste vier nummers drie.
 
 
Kwalificatiegroep 3
  1. Noorwegen (8-21)
  2. Nederland (8-19)
  3. Ierland (8-13)
  4. Noord-Ierland (8-3)
  5. Slowakije (8-3)
De zeven groepswinnaars kwalificeerden zich direct en de vier beste nummers twee speelden een play off om het laatste WK-ticket.
Oranje was dus veroordeeld tot de play-offs. 
De Oranjeleeuwinnen schakelden in de halve finale Denemarken uit.
Op 9 (Utrecht) en 13 (uit in Schaffhausen) november speelden de dames tegen Zwitserland om het laatste WK ticket. En dat werd binnengehaald!
 
 
 
 
 
Van 16 juli tm 6 augustus 2017 werd het EK 2017 in Nederland gehouden.
 
 

Nederland-Denemarken, 6 augustus (voor de foto's, klik hier)  

Oranje Vrouwen Europees Kampioen!

In de Grolsch Veste in Enschede hebben de Oranje Vrouwen met 4-2 gewonnen en zijn gekroond tot Europees Kampioen! Met doelpunten van Vivianne Miedema (2x), Sherida Spitse en Lieke Martens maakten de Oranje Vrouwen vooral in de tweede helft het verschil. Voor het eerst in de historie van het vrouwenvoetbal werden de Oranje Vrouwen Europees Kampioen. Na 22 jaar (!) onttroonden de Oranje Vrouwen de Duitse Vrouwen.

Onze heldinnen veroverden de afgelopen weken de harten van de Nederlanders. In de Oranjeparade in Enschede liepen maar liefst 10.000 Oranjefans mee.

De wedstrijd begon niet goed nadat Sanne Troelsgaard namens Denemarken een penalty kreeg en Nadia Nadim binnen zes minuten de 1-0 op het scorebord liet verschijnen. De Oranje Vrouwen hadden het juiste antwoord: via een prachtige pass van Jackie Groenen aan Shanice van de Sanden kon Vivianne Miedema de 1-1 scoren. In de 27ste minuut maakte Lieke Martens (uitgeroepen tot speelster van het toernooi) de 2-1. Maar hier had Denemarken een antwoord op: Pernille Harder scoorde de 2-2. Beide elftallen hadden in de tweede elftal enkele kansen. Na de rust kwamen de Oranje Vrouwen met 3-2 voor via een vrije trap door aanvoerder Sherida Spitse. Vivianne Miedema zorgde met een mooi bevrijdend doelpunt voor de eindstand: 4-2.  Met zes overwinningen, 13 doelpunten voor en 3 doelpunten tegen zijn de Oranje Vrouwen de terechte Europees Kampioen!

De opstelling van de Oranje Vrouwen: 1. Sari van Veenendaal, 2. Desiree van Lunteren, 3. Anouk Dekker, 4. Stefanie van der Gragt, 5. Kika van Es, 7. Shanice van der Sanden, 8. Sherida Spitse, 9. Vivianne Miedema, 10. Daniëlle van de Donk, 11. Lieke Martens, 14. Jackie Groenen 

 

Nederland-Engeland, 3 augustus (voor de foto's, klik hier)  

De Oranje Vrouwen staan voor het eerst in de finale van het EK!

De Oranje Vrouwen hebben de halve finale overtuigend met 3-0 gewonnen door doelpunten van Vivianne Miedema, Daniëlle van de Donk en Lieke Martens. Voor het eerst in de historie van het Nederlands vrouwenvoetbal staan de Oranje Vrouwen in de finale van het Europees Kampioenschap.

Na 22 minuten was het raak. Door een assist van Jackie Groenen vanaf rechts scoorde Vivianne Miedema met een kopbal de 1-0. Daarna volgden een aantal kansen voor de Engelse vrouwen maar Sari van Veenendaal, die het gehele Europees Kampioenschap al uitstekend staat te keepen, redde een aantal malen knap. Ook Sherida Spitse haalde een bal van de lijn. De Oranje Vrouwen gingen rusten met een 1-0 voorsprong. De vooraf beruchte Engelse spits en topscorer van dit toernooi probeerde keepster Sari van Veenendaal uit, maar kwam in de tweede helft niet tot scoren. Ook speelster White van Engeland had een aantal kansen, maar verzaakte om de aansluitingstreffer te maken. In de 60e minuut maakte Daniëlle van de Donk, die een uitstekende wedstrijd speelde, de bevrijdende 2-0 met een schitterende lob. In de slotfase kregen de Engelse vrouwen nog enkele kansen, maar Sari van Veenendaal was wederom alert. In de 90ste minuut wist Lieke Martens de 3-0 op het scorebord te zetten en was de finale een feit.

De opstelling van de Oranje Vrouwen: 1. Sari van Veenendaal, 2. Desiree van Lunteren, 3. Anouk Dekker, 4. Stefanie van der Gragt, 5. Kika van Es, 7. Shanice van der Sanden, 8. Sherida Spitse, 9. Vivianne Miedema, 10. Daniëlle van de Donk, 11. Lieke Martens, 14. Jackie Groenen

Nederland-Zweden, 29 juli (voor de foto's, klik hier) 

De Oranje Vrouwen bereiken halve finale na uitstekende wedstrijd

De Oranje Vrouwen haalden overtuigend de halve finale. In Doetinchem werd met 2-0 gewonnen door doelpunten van Lieke Martens en Vivianne Miedema.

Na 33 minuten benutte Lieke Martens een vrije trap na een overtreding op Vivianne Miedema. De scheidsrechter had een penalty kunnen geven omdat Lieke Martens binnen de lijnen viel. Na ruim een uur spelen was het dan eindelijk Vivianne Miedema die scoorde. Na een schitterende pass van Lieke Martens op Shanice van de Sanden, zette Shanice van de Sanden voor en kopte Vivianne Miedema raak. Daarvoor had Vivianne Miedema al twee grote kansen gekregen. De Zweedse Vrouwen gingen op jacht naar de aansluitingstreffer, maar wederom keepte Sari van Veenendaal een prima wedstrijd en hield de nul. De wedstrijd van de Oranje Vrouwen op Zweden is de zesde overwinning na 10 nederlagen en vijf gelijke spelen. Zweden stond vorig jaar nog in de finale van de Olympische Zweden en verloor de finale.

In 2009 bereikten de Oranje Vrouwen de halve finale op een EK. De huidige Oranje Vrouwen evenaren dit grootste succes uit de geschieden van het vrouwenvoetbal nu.

De opstelling van de Oranje Vrouwen: 1. Sari van Veenendaal, 2. Desiree van Lunteren, 3. Anouk Dekker, 4. Stefanie van der Gragt, 5. Kika van Es, 7. Shanice van der Sanden, 8. Sherida Spitse, 9. Vivianne Miedema, 10. Daniëlle van de Donk, 11. Lieke Martens, 14. Jackie Groenen

Nederland-Belgie, 24 juli (voor de foto's, klik hier)

Oranje Vrouwen plaatsten zich als groepswinnaar voor de kwartfinale.

Met negen punten uit drie wedstrijden boekten de Oranje Vrouwen een uitstekend resultaat.

De basisopstelling was op twee plaatsen gewijzigd. Liza van der Most verving Desiree van Lunteren en Stefanie van der Gragt stond in de basis ten koste van Mandy van den Berg. In het Willem II stadion zat de sfeer er vanaf het begin al goed in. De derby der Lage Landen werd bezocht door vele Belgische fans maar zij zagen Nederland op voorsprong komen na een benutte penalty van wederom Sherida Spitse. Dit keer werd Jackie Groenen neergehaald in het strafschopgebied. De Oranje Vrouwen bleven in de eerste helft de bovenliggende partij en het was dan ook geheel terecht dat Nederland ging rusten met 1-0.

In de tweede helft voerde de Belgische Vrouwen de druk op. Lieke Martens had in het begin nog wel een grote kans die door de Belgische keepster van de lijn werd gehaald. Geheel onverwachts kwam België op 1-1 door een doelpunt van Tessa Wullaert. Maar vrij snel daarna had Lieke Martens het juiste antwoord en scoorde de bevrijdende 1-2. Na een pass van Jackie Groenen ging Lieke Martens alleen op het doel af. Vivianne Miedema had ook nog een grote kans op 1-3 maar het bleef in Tilburg 1-2 en dit betekende dat de Oranje Vrouwen zich plaatsten voor de kwartfinale.

De opstelling van de Oranje Vrouwen: 1. Sari van Veenendaal, 3. Stefanie van der Gragt, 5. Kika van Es, 6. Anouk Dekker, 7. Shanice van de Sanden, 8. Sherida Spitse, 9. Vivianne Miedema, 10. Daniëlle van de Donk, 11. Lieke Martens, 14. Jackie Groenen, 22. Liza van der Most

Nederland-Denemarken, 20 juli (voor de foto's, klik hier)

De Oranje Vrouwen wonnen ook de tweede wedstrijd met 1-0. Op het Kasteel in Rotterdam waren de Oranje Vrouwen te sterk voor de Deense vrouwen. Sherida Spitse benutte een penalty na een overtreding in het strafschopgebied tegen Daniëlle van de Donk in de 20 minuut.

In de eerste helft kregen de Oranje Vrouwen kansen voor Vivianne Miedema en Shanice van der Sanden. Een poging van Jackie Groenen ging net naast. In de eerste helft waren de beste kansen voor de Oranje Vrouwen.

Anouk Dekker voorkwam in de tweede helft een doelpunt en Lieke Martens wist een vrije trap te laten keren door de Deense keepster. Absolute uitblinker van de avond was keepster Sari van Veenendaal die door haar reddingen in de tweede helft een zeker doelpunt van Denemarken wist te voorkomen. Uitblinker Pernille Harder van Denemarken wist ook geen doelpunt te maken.

De Oranje Vrouwen hadden na deze wedstrijd nog één punt nodig om zich te plaatsen voor de kwartfinale.

De opstelling van de Oranje Vrouwen: 1. Sari van Veenendaal, 2. Desiree van Lunteren, 3. Anouk Dekker, 4. Mandy van den Berg, 5. Kika van Es, 7. Shanice van der Sanden, 8. Sherida Spitse, 9. Vivianne Miedema, 10. Daniëlle van de Donk, 11. Lieke Martens, 14. Jackie Groenen      

Nederland-Noorwegen, 16 juli  (voor de foto's, klik hier)

De Oranje Vrouwen speelden, onder toeziend oog van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima, de openingswedstrijd tegen de zwaarste tegenstander uit de poule: Noorwegen. Ze wonnen met 1-0 door een doelpunt in de 66e minuut van Shanice van der Sanden na een voorzet van Lieke Martens. Noorwegen verloor in 2013 nog de finale van het EK.

Nederland speelde aanvallend tegen de Noorse Vrouwen. De Oranje Vrouwen begonnen goed in de eerste helft, zo kreeg Lieke Martens kansen in de eerste en veertiende minuut. Ook Vivianne Miedema had enkele grote mogelijkheden. De Noorse Vrouwen kregen ook enkele kansen, maar wisten deze ook niet te benutten. De ruststand bleef 0-0.

In de tweede helft kregen de Oranje Vrouwen meer grip op de wedstrijd. Vooral via de rechterkant ontstonden er mogelijkheden en in de 66minuut was het raak. Shanice van der Sanden, rechtsbuiten van Liverpool, maakte het eerste doelpunt na een uitstekende voorzet van Lieke Martens. In de tweede helft hadden beide ploegen nog enkele kansen, maar de uitslag bleef 1-0. De Oranje Vrouwen begonnen dit Europees Kampioenschap goed. 

De opstelling van de Oranje Vrouwen: 1. Sari van Veenendaal, 2. Desiree van Lunteren, 3. Anouk Dekker, 4. Mandy van den Berg, 5. Kika van Es, 7. Shanice van der Sanden, 8. Sherida Spitse, 9. Vivianne Miedema, 10. Daniëlle van de Donk, 11. Lieke Martens, 14. Jackie Groenen

 
 
  

De Nederlandse voetbalsters streden in eigen huis om een plek op de Olympische Spelen in Rio. 

De vrouwen speelden een olympisch kwalificatietoernooi (OKT) met Zweden, Zwitserland en Noorwegen en dat toernooi werd in Nederland gehouden.

De vier deelnemers aan het OKT werden op het WK voetbal in Canada in de achtste finales uitgeschakeld en daarom moest een toernooi uitwijzen welk land het derde en laatste Europese ticket kreeg voor de Olympische Spelen. Duitsland en Frankrijk waren dankzij hun prestaties op het WK al verzekerd van een ticket voor Rio. 
De wedstrijden werden op 2, 5 en 9 maart 2016 gespeeld.
Wedstrijdschema:
2 maart:
Nederland-Zwitserland (4-3)

Noorwegen-Zweden (0-1)
5 maart:
Nederland-Noorwegen (1-4)
Zweden-Zwitserland (1-0)
9 maart:
Nederland-Zweden (1-1)
Zwitserland-Noorwegen (2-1)

Stand:
1. Zweden (3-7) 
2. Nederland (3-4)
3. Zwitserland (3-3)
4. Noorwegen (3-3) 
 
Zweden gaat naar de Olympische Spelen. 
  

 

 .                                   


Van 6 juni tot en met 5 juli 2015 werd in Canada het WK gehouden.

De Oranjevrouwen waren ingedeeld in groep A:
Canada
China
Nieuw Zeeland
Nederland 
 
Onderstaande met dank aan Tamara Schellekens, onze reporter in Canada
 
Het wedstrijdschema:
Zaterdag 6 juni Nederland-Nieuw Zeeland  (1-0) 

De Oranje Vrouwen zijn hun allereerst WK goed gestart met een 1-0 overwinning in Edmonton door een schitterend afstandsschot van Lieke Martens. Vivianne Miedema was hersteld van enkele pijntjes en begon in de basis. Keepster Loes Geurts wist de kansen van Nieuw-Zeeland goed te stoppen, maar de meeste mogelijkheden werden gecreëerd door de Oranje Vrouwen. Een doelpunt van Daniëlle van den Donk werd afgekeurd en ook Stepanie van der Graft was dichtbij een doelpunt. Maar in de 32ste minuut was het raak en maakte Lieke Martens een voorzet naar binnen en krulde de bal schitterend in de verre hoek.

In de tweede helft namen de vrouwen van Nieuw Zeeland meer het heft in eigen handen maar kregen zij  geen grote kansen. Het bleef uiteindelijk 0-1.

Na rust drong Nieuw-Zeeland meer en meer aan op jacht naar de gelijkmaker, maar gaven de Oranje Leeuwinnen ondanks de druk en een stortvloed aan corners opnieuw geen grote kansen weg. Omdat de voorhoede, met de vrijwel onzichtbare Miedema, ook geen potten meer kon breken bleef het bij 0-1. Daarmee boekte de formatie van Reijners direct een cruciale zege.

Uiteindelijk zullen de nummers een en twee zich direct plaatsen voor de achtste finales. De beste vier nummers drie van de poules A tot en met F zullen zich eveneens scharen bij de zestien ploegen die in de eerste knock-outfase zullen uitkomen. Het stadion in Edmonton was voor het openingsduel volledig uitverkocht. Naar schatting zag ongeveer de helft van die ruim 53.000 toeschouwers ook het duel van Nederland.

      

De opstelling van de Oranje Vrouwen: Loes Geurts, Mandy van den Berg, Stefanie van der Gragt, Desiree van Lunteren, Petra Hogewoning, Sherida Spitse, Anouk Dekker (Tessel Middag, 84e) Danielle van de Donk, Lieke Martens (Kirsten van de Ven, 90e) Vivianne Miedema (Shanice van de Sanden, 80e) Manon Melis.

Donderdag 11 juni Nederland- China (0-1)
Met een record aantal kijkers op de Nederlandse televisie (431.000) wisten de Oranje Vrouwen de overwinning tegen Nieuw-Zeeland geen vervolg te geven. De vrouwen uit China hadden veel kansen nodig. Sari van Veenendaal was de vrouw van de wedstrijd, maar wist een tegendoelpunt in blessuretijd niet te voorkomen. In de 92ste minuut werd het 0-1.

Net zoals in de openingswedstrijd wisten de Oranje Vrouwen nauwelijks kansen te creëren. Het Nederlandse voetbal staat bekend als dominant en aanvallend, maar dit komt nog niet ot uitdrukking in Canada. Vivianne Miedema mist de aansluiting voorin en kan de hoge verwachtingen nog niet waarmaken. Terwijl de aanval van Nederland met Lieke Martens, Manon Melis en Vivianne Miedema toch vaak het verschil maakten in de afgelopen kwalificatiewedstrijden. Bondscoach Roger Reijnders kon door een blessure van Loes Geurts geen beroep doen op zijn keeper en Tessel Middag verving Anouk Dekker op het middenveld. De Oranje Vrouwen spelen maandagnacht om 03.00 uur de kwalificatiewedstrijd tegen China. 

De opstelling van de Oranje Vrouwen: Sari van Veenendaal, Mandy van den Berg, Stefanie van der Gragt, Desiree van Lunteren, Petra Hogewoning (Merel van Dongen, 58e) Tessel Middag (Anouk Dekker, 70e) Sherida Spitse, Danielle van de Donk, Manon Melis, Vivianne Miedema, Lieke Martens.

Maandag 15 juni Nederland-Canada (1-1)
Invaller Kirsten van de Ven schoot Nederland slangs Canada in Montréal in de derde wedstrijd van de poule. De Oranje Vrouwen hebben nog de kans om de poulewedstrijden te overleven, maar wachten op de andere wedstrijden. Wellicht is in de nacht van dinsdag op woensdag meer duidelijk. De Oranje Vrouwen begonnen beter aan de wedstrijd dan in de wedstrijd tegen China. Met doelvrouw Loes Geurts, linksback Merel van Dongen en middenvelder Anouk Dekker waren er drie mutaties ten opzichte van de vorige wedstrijd.

In het stadion zaten meer dan 45.000 voetbalsupporters die het thuisland Canada aanmoedigden. De vrijstaande Ashley Lawrence schoot vanaf zeven meter raak toen de bal gelukkig bij haar terecht was gekomen. Daarna was er een grote kans op 2-0, maar Loes Geurts reageerde alert. In de dertiende minuut kregen de Oranje Vrouwen een tegenvaller te verwerken omdat Desiree van Lunteren als rechtsback geblesseerd uitviel en werd vervangen door Dominique Janssen.

De voorhoede met Lieke Martens en Manon Melis kreeg enkele kansen, maar de beste mogelijkheid was voor Daniëlle van de Donk. Ook Vivianne Miedema kreeg ook nog enkele kansen. Bondscoach Roger Reijners bracht Kirsten van de Ven in, die zich zat te verbijten op de bank. In een schot van alles of niets maakte zij de gelijkmaker en zorgde ervoor dat de kansen van de Oranje Vrouwen nu redelijk goed zijn voor de 1/8ste finale.

De opstelling van de Oranje Vrouwen: Loes Geurts, Mandy van den Berg, Stefanie van der Gragt, Desiree van Lunteren (Dominique Janssen, 13de), Merel van Dongen, Anouk Dekker, Sherida Spitse, Daniëlle van de Donk (Kirsten van de Ven, 72ste), Manon Melis, Vivianne Miedema, Lieke Martens.

De stand in Groep A na drie duels: 

1. Canada 3-5 (2-1)

2. China 3-4 (3-3)

3. Nederland 3-4 (2-2)

4. Nieuw-Zeeland 3-2 (2-3)
De 1e en 2e van elke groep gaan door, en ook de vier beste nummers drie. 
Nederland ging naar de achtste finale:
 
Oranje Vrouwen uitgeschakeld tegen Japan in achtste finale (2-1)

Oranje speelde om 04:00 voor de achtste finale tegen Japan. Nederland verloor met 2-1 en is uitgeschakeld. De Oranje Vrouwen bood goede tegenstand in de eerste tien minuten van de wedstrijd. Manon Melis kreeg een grote kans maar kon de bal niet onder controle krijgen in het strafschopgebied. Daarna was het Japan die in de tiende minuut de score opened: Yuki Ogimi kopte op de lat, maar Saori Ariyoshi schoot in de rebound raak. Dit doelpunt betekende de ommekeer in de wedstrijd. De Oranje Vrouwen kwamen er verder in de eerste helft niet aan te pas.


In de tweede helft ontstond een ander wedstrijdbeeld. De Oranje Vrouwen kwamen scherper uit de kleedkamer. Nadat dat invalster Kirsten van de Ven in de ploeg was gekomen voor Daniëlle van de Donk kwam er meer dreiging. Een kwartier voor het einde kregen de Oranje Vrouwen een grote kans. De vrouwen van Japan waren angstig na een hoekschop. De bal ging er bijna in via een Japans been. Kirsten van de Ven kreeg nog de kans met een schot, maar zag dit net voor de doellijn worden geblokt. Daar was de counter. Uit een fantastische aanval scoorden de vrouwen van Japan een minuut later de 2-0: Mizuho Sakaguchi schoot de bal onhoudbaar achter Loes Geurts. Kirsten van de Ven scoorde in de 90ste minuut de 2-1, maar het was te laat. De WK-droom is voorbij.

 

De Oranje Vrouwen kunnen zich nog kwalificeren voor de Olympische Spelen. De play-offs worden dan gespeeld omdat met Duitsland en Frankrijk slechts twee Europese deelnemers aan het WK de kwartfinale hebben gehaald. Engeland is ook door, maar ziet af van deelname aan de Spelen. Zweden, Noorwegen en Zwitserland werden uitgeschakeld in de achtste finale en strijden dus in 2016 met Nederland om één ticket.


De opstelling van de Oranje Vrouwen: Loes Geurts, Mandy van den Berg, Stefanie van der Gragt, Merel van Dongen (Tessel Middag, 86e) Desiree van Lunteren, Anouk Dekker, Danielle van de Donk (Kirsten van de Ven, 53e) Sherida Spitse, Lieke Martens, Vivianne Miedema, Manon Melis.

Japan – Nederland 2-1 Ariyoshi (10e) Sakaguchi 2-0 (78e) Kirsten van de Ven 2-1 (90e)

 

De gespeelde kwalificatiereeks

Op 26 september 2013 begonnen de Oranjevrouwen aan de kwalificatiereeks.

Hieronder het kwalificatieschema:
26-09-2013 Albanië-Nederland (0-4)
26-10-2013 Portugal-Nederland (0-7)
30-10-2013 Nederland-Noorwegen (1-2)
23-11-2013 Nederland-Griekenland (7-0)
12-02-2014 Nederland-België (1-1)
05-04-2014 Griekenland-Nederland (0-6)
10-04-2014 Nederland-Albanië (10-1)
07-05-2014 België-Nederland (0-2)
13-09-2014 Nederland-Portugal (3-2)

17-09-2014 Noorwegen-Nederland (0-2)

Stand
Noorwegen (10-27) 
Nederland (10-25)
België (10-19)) 
Portugal (10-12)
Griekenland (10-3) 
Albanië (10-3)
 
Play Offs voor 1 WK ticket:
25 oktober
Schotland-Nederland (1-2)
Italië-Oekraïne (2-1)
30 oktober
Nederland-Schotland (2-0)
Oekraïne-Italië (2-2)

22 november
Nederland - Italië (1-1)
27 november
Italië-Nederland (1-2)
We gaan naar het WK 2015!!!! 
 
Kwalificatieprocedure WK 2015

Er liggen voor Europa acht startbewijzen klaar voor het WK. Die gaan in ieder geval naar de zeven groepswinnaars, want die plaatsen zich direct voor de eindronde. Het achtste en laatste WK-ticket wordt via twee play-offs bevochten. Wie plaatsen zich voor die play-offs? Dat zijn de vier beste nummers twee van alle kwalificatiegroepen, waarbij alleen de resultaten tegen de nummer één, drie, vier en vijf van de groep tellen. De resultaten tegen de nummer zes van de groep vervalt dus. Deze vier landen spelen de eerste play-off (uit- en thuiswedstrijd) op 25/26 en 29/30 oktober 2014. De winnaars daarvan strijden in de beslissende play-off ronde (opnieuw uit en thuis) op 22/23 en 26/27 november 2014 om het laatste Europese WK-ticket.  

 

Van 11 tot en met 17 juli speelden de Oranjevrouwen op het EK 2013 in Zweden.  

Het wedstrijdschema in de groep:
11 juli 20.30 uur Nederland-Duitsland (0-0)
14 juli 18.00 uur Nederland-Noorwegen (0-1)
17 juli 18.00 uur Nederland-IJsland (0-1)
Oranjevrouwen uitgeschakeld 
 
Er zijn drie groepen. De eerste twee, alsmede de twee beste derden, gaan door naar de kwartfinale.
 
De kwartfinales worden gespeeld op 21 en 22 juli en de halve finales op 24 en 25 juli.
De finaledag is 28 juli 2013. 
 
17 juli
Oranje Vrouwen verliezen van IJsland en zijn uitgeschakeld
In de Växjö Arena hebben de Oranje hun derde wedstrijd in de poulefase met 0-1 verloren van IJsland en zijn daardoor uitgeschakeld op het EK.  De Oranje Vrouwen hadden vooraf de doelstelling om de prestatie van 2009 in de halve finale te evenaren.
De Oranje Vrouwen begonnen fel aan de wedstrijd.
Noorwegen startte uiterst verdedigend en compact en gaf de Oranje Vrouwen weinig kans. In de eerste vijf minuten kregen de Oranje Vrouwen twee doelpuntrijke kansen door Manon Melis en Daniëlle van de Donk. Maar ook de Ijslandse vrouwen kregen in de beginfase van de wedstrijd en Dyanne Bito moest dan ook in de eerste tien minuten een bal van de doellijn halen. Kort daarna hadden de Oranje Vrouwen mazzel met een kans die aan de binnenkant van de doel de goede kant op viel.
 
Een prachtig afstandsschot van Lieke Martens in de twintigste minuut werd helaas door de keepster uit de goal gehaald. Daarna was het de Ijslandse Dagný Brynjarsdóttir speelde zich goed vrij, liep door de verdediging heen en scoorde de 1-0 voor IJsland. Helaas was het tempo in deze wedstrijd ook te laag en wisten de Oranje Vrouwen het spel niet naar zich toe te trekken. De verdediging vond de aanval niet en vice versa.
 
Na de pauze wisselde bondscoach Roger Reijners Renée Slegers voor Anouk Dekker. De Oranje Vrouwen kwamen sterker uit de kleedkamer en wisten druk te zetten. Helaas waren er echter weinig kansen op goal. Lieke Martens was in de slotfase van de wedstrijd nog dichtbij een goal, maar de IJslandse doelvrouw redde. Door deze nederlaag zijn de Oranje Vrouwen helaas uitgeschakeld op het EK. De vrouwen uit Noorwegen wonnen met 0-1 van Duitsland en zijn hierdoor winnaar van poule B. Duitsland en IJsland gaan ook door naar de kwartfinale.

IJsland – Nederland
Ruststand 1-0, eindstand 1-0
29. Dagný Brynjarsdóttir
Gele kaarten
15. Daphne Koster 27. Renée Slegers
 
Opstelling Oranje Vrouwen: 1. Loes Geurts 2. Dyanne Byto 3. Daphne Koster 5. Claudia van den Heiligenberg (59. Siri Worm) 6. Anouk Hoogendijk 7. Kirsten van de Ven (76. Sylvia Smit) 8. Sherida Spitse (85. Anouk Dekker) 9. Manon Melis 10. Daniëlle van de Donk (84. Mandy Versteegt ) 11. Lieke Martens 14. Renée Slegers (46. Anouk Dekker)

14 juli:
Oranje Vrouwen verliezen tweede wedstrijd tegen Noorwegen

In Kalmar speelden de Oranje Vrouwen hun tweede wedstrijd tegen Noorwegen en zij verloren met 0-1.
Noorwegen startte uiterst verdedigend en compact en gaf de Oranje Vrouwen weinig kans. Nederland kwam niet in haar spel van afgelopen woensdag. In de eerste helft waren er kansen aan beide zijden, maar de Oranje Vrouwen speelden in een te laag tempo. Dyanne Bito had een aantal mooie voorzetten en een kopbal van Renée Slegers ging in de eerste helft net naast.

 
Noorwegen kwam fel uit de startblokken in de tweede helft. Een overtreding van Anouk Hoogendijk werd niet bestraft en een bal van Marit Christensen belandde op de lat. Door een mooi doelpunt van Solveig Gulbrandsen kwam Noorwegen op 1-0. De Oranje Vrouwen gingen voor een slotoffensief, maar het mocht niet meer baten. De eindstand bleef 1-0. Later op de avond won Duitsland met 0-3 van IJsland. De Oranje Vrouwen maken nog kans op de tweede plaats, maar moeten woensdag 17 juli van IJsland winnen om minimaal derde te worden. De twee beste nummers drie gaan door naar de kwartfinale.
 
Noorwegen – Nederland
Ruststand 0-0, eindstand 1-0
54. Gulbrandsen
 
Opstelling Oranje Vrouwen: 1. Loes Geurts 2. Dyanne Byto 3. Daphne Koster 5. Claudia van den Heiligenberg (59. Siri Worm) 6. Anouk Hoogendijk 7. Kirsten van de Ven 8. Sherida Spitse (85. Anouk Dekker) 9. Manon Melis 10. Daniëlle van de Donk  (84. Mandy Versteegt ) 11. Lieke Martens 14. Renée Slegers

11 juli:
Oranje Vrouwen beginnen EK goed: 0-0 tegen regerend Europees kampioen!
Duitsland was op voorhand een geduchte tegenstander, maar de Oranje Vrouwen begonnen sterk aan de wedstrijd en speelde haar eigen spel. De eerste kansen waren voor Duitsland voor Okinoyo, maar keepster Loes Geurts speelde een prima wedstrijd. De Oranje Vrouwen bleven sterk combineren, voetballen en halverwege de eerste helft kwamen ook de eerste kansen. Lieke Martens en Kirsten van de Ven hadden aardige pogingen op doel. De Oranje Vrouwen kwamen steeds beter in de wedstrijd en de ploegen waren redelijk gelijkwaardig aan elkaar. Vlak voor het fluitsignaal van de eerste helft was er nog een grote kans voor Maroszan op goal, maar beide teams gaan rusten met een 0-0 ruststand.
 
De vrouwen uit Duitsland kwamen in de tweede helft goed uit de startblokken en zochten de aanval op. Nederland weet steeds meer het spel te maken en kreeg steeds meer de overhand. Lieke Martens, Renée Slegers en Manon Melis krijgen steeds meer kansen. De Oranje Vrouwen zijn de beter voetballende ploeg en dreigend vanaf de middellijn. Jammer dat Renée Slegers voor het einde van het fluitsignaal de 1-0 net niet maakt. Voor deze eerste wedstrijd zetten de Oranje Vrouwen een goed resultaat neer. Zondag wacht de volgende wedstrijd tegen Noorwegen. Ook Noorwegen en IJsland speelden gelijk: 1-1. In deze groep hebben alle teams nu 1 punt.
 
Duitsland – Nederland, Växjö Arena
Ruststand 0-0, eindstand 0-0
 
Opstelling Oranje Vrouwen
1. Loes Geurts 2. Dyanne Bito 3. Daphne Koster 5. Claudia van den Heiligenberg 6. Anouk Hoogendijk 7. Kirsten van de Ven 8. Sherida Spitse 9. Manon Melis 10. Daniëlle van de Donk 11. Lieke Martens  14. Renée Slegers
 
Geel: 87. Dyanne Bito

9 juli:
Tegenslag voor Oranje Vrouwen: Pieëte haakt geblesseerd af
Tijdens de voorlaatste training voor de wedstrijd tegen Duitsland op donderdag 11 juni 2013 is Marlous Pieëte geblesseerd geraakt aan haar knie. Na onderzoek in het ziekenhuis bleek dat ze minstens drie tot zes weken aan de kant staat. Bondscoach Roger Reijners heeft Maayke Heuver van FC Twente, als vervangster opgeroepen. Maayke Heuver haakte als één van de laatste speelster af voor de definitieve selectie van 23 speelsters en speelt bij FC Twente. Vóór de eerste wedstrijd mag na goedkeuring van de UEFA nog een speelster worden opgeroepen.

8 juli:
Het aftellen is begonnen!
Onze Oranjevrouwen zijn op Zweede bodem om zich voor te bereiden op de start van het EK. De Oranje Vrouwen verblijven in het Kosta Boda Art Hotel en dit ligt tussen Växjö en Kalmar in en zij trainen op het veld van Hovmantorps IF.
Het EK gaat van start op 10 juli. De Oranje Vrouwen spelen een dag later hun eerste wedstrijd en dat is niet zomaar een wedstrijd: de titelhouder en zevenvoudig Europees kampioen Duitsland neemt het op tegen de Oranje Vrouwen. Ook bij de mannen zijn de wedstrijden tegen Duitsland altijd speciaal.

3 juli:
De laatste oefenwedstrijd tegen Noord-Ierland:3-0.
 
 

Ook de laatste oefenwedstrijd van het Nederlands elftal in het Tata Steel Stadion is door de Oranje Vrouwen gewonnen. In Velsen-Noord was Noord-Ierland de tegenstander. In de eerste helft kregen de Oranje Vrouwen veel kansen: een kopbal van Anouk Dekker ging naast, Kirsten van de Ven kreeg nog een goede schietkans toen een lange bal van achteruit niet goed werd weggewerkt.
 
De Oranje Vrouwen hadden de gehele wedstrijd het overwicht, maar dit resulteerde in de eerste helft niet tot een doelpunt. De tweede helft stuurde bondscoach Roger Reijners vier wissels het veld in. Vele kansen voor onder andere Mandy Versteegt en Kirsten van de Ven volgden. Roger Reijners bracht nog vier wissels in waaronder Chantal de Ridder.
 
Pas in de laatste tien minuten van de wedstrijd wisten zij dit echter om te zetten in doelpunten. Chantal de Ridder tekende voor de eerste goal in de 82ste minuut. Malous Pieete en Desiree van Lunteren maakten de andere doelpunten. De overwinning was gezien het veldoverwicht verdiend. Anouk Dekker viel geblesseerd uit en Manon Melis, Lieke Martens en Sherida Spitse kregen rust.
Ruststand: 0-0, eindstand: 3-0

Bondscoach Roger Reijners stuurde de volgende vrouwen het veld in:
1. Loes Geurts 2. Dyanne Bito 3. Daphne Koster 4. Anouk Hoogendijk 5. Claudia van den Heiligenberg 6. Anouk Dekker 7. Kirsten van de Ven 8. Renée Sleegers 9. Mandy Versteegt 10. Daniëlle van de Donk 11. Marlous Pieete
 
Definitieve selectie Oranje Vrouwen
Direct na de wedstrijd tegen Australië werkten de Oranje Vrouwen nog hun laatste training af voor de definitieve selectie bekend werd voor het EK in Zweden. Bondscoach Roger Reijners heeft de volgende 23 spelers geselecteerd, waaronder 3 keepers: Mandy van den Berg (Vittsjö GIK), Dyanne Bito (sc Telsar), Angela Christ (PSV/FCEindhoven), Anouk Deller (FC Twente), Daniëlle van de Donk (PSV/FC Eindhoven), Loes Geurts (Vittsjö GIK), Claudia van den Heiligenberg (Ajax), Anouk Hoogendijk (Ajax), Daphne Koster (Ajax), Desiree van Lunteren (Ajax), Lieke Martens (FCR 2001 Duisburg), Manon Melis (LdB Malmö FC), Marlous Pieëte (FC Twente), Chantal de Ridder (Ajax), Mirte Roelvink (FSV Gütersloh), Renée Slegers (Linköpings FC), Sylvia Smit (PEC Zwolle), Sherida Spitse (FC Twente), Leonne Stentler (Ajax), Sari van Veenendaal (FC Twente), Kirsten van de Ven (Tyresö FF), Mandy Versteegt (Ajax) en Siri Worm (FC Twente). 

29 juni:
Knappe overwinning op Australië
Zaterdag 29 juni stond de eerste oefenwedstrijd op het programma voordat de Oranje Vrouwen volgende week zaterdag naar Zweden vertrekken. In het Tata Steel Stadion in Velsen-Zuid speelden de Oranje Vrouwen tegen Australië (nummer 10 van de wereldranglijst). Met een 3-1 eindstand konden de Oranje Vrouwen verder werken aan hun vertrouwen. Bij rust stond het 1-1 door een vroeg doelpunt van Lieke Martens, geheel tegen de verhoudingen in. Katrina Gorry bracht Australië binnen een kwartier weer op gelijke hoogte. Nederland kreeg steeds meer grip op de wedstrijd en door mooie aanvallen werd het uiteindelijk 3-1 met doelpunten van Lieke Martens en Sherida Spitse. Spitse scoorde schitterend met een afstandsschot.

De opstelling van de Oranje Vrouwen: 1. Sari van Veenendaal 2. Dyanne Bito 3. Daphne Koster 4. Mandy van den Berg 5. Claudia van den Heiligenberg 6. Anouk Hoogendijk 7. Kirsten van de Ven 9. Sherida Spitse 9. Manon Melis 10. Daniëlle van de Donk 11. Lieke Martens 

Wil je naar Euro 2013?

Supportersclub Oranje volgt de Oranje Vrouwen op de voet. Naast het EK voor Jong Oranje in Israël in juni 2013 vindt deze zomer nog een ander EK plaats: het UEFA Women's Euro 2013 in Zweden.

In 2009 stond het Nederlandse vrouwenelftal in de halve finale, maar verloor deze wedstrijd helaas tegen Engeland na strafschoppen.

De groepswedstrijden van de Oranje Vrouwen worden gespeeld in de provincie Småland. Zweden kent de historie van de Oranje supporters en kijkt nu al uit naar alle Oranje supporters op de fanzones. Småland is trots om het Nederlands elftal en haar supporters te verwelkomen. Het wordt een enorm voetbalfeest!

Fanzones

Lukt het de Oranje Vrouwen weer om een plaats in de finale te halen? 

Het voetbalfeest deze zomer wordt natuurlijk niet alleen in het stadion gevierd. In het  centrum van Växjo en Kalmar is er een speciale fanzone. Hier kun je de wedstrijden op grote voetbalschermen bekijken en aan leuke activiteiten deelnemen. Er worden speciale bussen ingezet.

Alle Oranje supporters verzamelen zich rondom de fanzones in beide steden. We gaan kijken of we hier ook de echte Oranje sfeer kunnen realiseren. 

Follow your dream-team:

Wil je de Oranje Leeuwinnen op de voet volgen? Koop dan een Follow-your-team ticket. Alle Nederlandse groepswedstrijden zijn inbegrepen in de prijs. 

Er zijn drie categorieën:

Categorie 1: SEK 450 (ongeveer € 52,-)

Categorie 2: SEK 335 (ongeveer € 39,-)

Categorie 3: SEK 225 (ongeveer € 26,-)

 Kaartverkoop:

Ook leden van de Supportersclub Oranje kunnen kaarten kopen voor het  EK Vrouwenvoetbal. Via de website van de UEFA kun je kaarten kopen  voor het EK Vrouwenvoetbal. Klik hier voor de juiste website.

De speelsteden en stadions 

                

De Oranje Vrouwen spelen hun eerste en laatste wedstrijd van de groepsfase in Växjö. Dit is een mooie bosrijke stad in het westen van Smaland. Een nieuw stadion met plaats voor 8.000 toeschouwers. Normaal is dit stadion het van de vrouwen (en heren) van Östers IF. In de Zweedse competitie mag je nog een aantal tribunes uit staanplaatsen laten bestaan.

Kalmar

De andere speelstad, Kalmar, is een schitterende stad aan de kust. De  Oranje Vrouwen zullen de tweede wedstrijd spelen in het mooie stadion, de GuldfÃ¥geln Arena in Kalmar. Dit is de thuishaven van Kalmar FF. Het stadion beschikt over zo.n 11.000 zitplaatsen en bevat een zogenaamde  Grassmaster. Dit veld bestaat niet alleen maar uit natuurlijk gras, maar waarin ook twee tot zeven procent kunstgras is verweven. Naast het voetbalveld in het stadion liggen er om de Arena ook nog drie velden die als trainingsvelden worden gebruikt. De Oranje Vrouwen trainen in Hovmantorp, een klein plaatsje tussen Kalmar en Kosta. 

De Oranje Vrouwen beginnen hun voorbereiding begin juni in Nederland. Vervolgens zullen zij hun tentenkamp opslaan in het Kosta Boda Art  Hotel in Kosta. Kosta is de vaste verblijfplaats van het Nederlands team. Dit is een schitterend hotel omringd door authentieke glasblazerijen maar ook shopmogelijkheden. Een prachtig zwembad, mooie sauna?s, jacuzzi en een fantastisch restaurant. De redactie van de Supportersclub Oranje bracht onlangs een bezoek aan de stadions, dit schitterende hotel en de trainingsaccommodatie.

 De Zweedse keuken

De typische Zweedse keuken!

Als je gaat kijken naar het eten en drinken in Zweden is dat vooral praktisch en eenvoudig en bestaat uit vis, wild en aardappelen. Bekende Zweedse gerechten zijn:

-         köttbullar (gehaktballetjes)

-        kräftskiva (rivierkreeftjes)

-        pyttipanna (een eenpansgerecht met aardappelen, uien en vlees),

-        smörgÃ¥sbord (een feestmaaltijd met vier gangen),

-        ärtsoppa med pannkakor (erwtensoep met pannenkoekjes)

-        surströmming (zure haring)

-        kanelbullar (koeken met kaneel) zijn één van de meest typisch  Zweedse koekjes.

Kortom een prima keuken voor de Nederlandse fans!

 

 

 

 
Leden krijgen
20%
terug van
hun kaartje
Klik hier!

Foto's

Agenda

vrijdag 4 september 2020

20:45 uur

Nederland - Polen
Nations League

maandag 7 september 2020

20:45 uur

Nederland - Italië
Nations League

donderdag 8 oktober 2020

20:45 uur

Bosnië & Herzegovina - Nederland
Nations League
Bekijk meer evenementen »

Oranje historie

Rein Laan

Laatste nieuws

Het Oranjecafé bij Nederland-Peru


Donderdag, voor de wedstrijd Nederland-Peru, is er weer Het Oranjecafé in het Cinecafé, tussen bioscoop Pathé en AFAS Live.

Record-international Wesley Sneijder speelt donderdag zijn 134e en laatste interland voor het Nederlands Elftal. Ter gelegenheid van dit prachtige hoogtepunt is een uniek shirt ontworpen voor alle Oranje fans.
 
Dit shirt mag in je collectie niet ontbreken!

Elke bezoeker aan Het Oranjecafé krijgt dit shirt gratis!


→ lees verder

Kaartverkoop Peru, Frankrijk & Duitsland

Het Nederlands elftal neemt het in de nieuw opgezette Nations League in het najaar op tegen de grootmachten Duitsland en Frankrijk. In voorbereiding op deze duels ontmoet de ploeg van bondscoach Ronald Koeman Peru in de Johan Cruijff Arena. Wesley Sneijder neemt in deze oefenwedstrijd afscheid als international. Prachtige affiches en reden genoeg dus om hier bij aanwezig te zijn.

 

De verkoop voor deze wedstrijden start dinsdag 15 mei om 12.00 uur exclusief voor Oranje ClubCardhouders. Een week later, op dinsdag 22 mei om 12.00 uur, begint de vrije verkoop.

→ lees verder