EURO 2008 in Zwitserland/Oostenrijk

De Supportersclub Oranje tijdens Euro 2008


Kaartverkoop
Tijdens Euro 2008 werden er ruim 28.000 kaarten verkocht aan onze leden.
Dat waren er veel te weinig en wij moesten dan ook velen teleurstellen.
Tienduizenden oranjesupporters gingen zonder kaartje naar de speelsteden en bekeken de wedstrijden op de grote schermen in de speelsteden. We hadden er alles aan gedaan om de zwarte handel tegen te gaan.
Zo moest elk lid zijn kaartje persoonlijk komen halen op de wedstrijddag in de speelstad.
Als hij/zij niet kon komen ging dat kaartje naar een ander lid, dat op de reservelijst stond.
Klik hier voor de foto’s

De Oranjefeesten

Bern, 9 juni 2008
Eindelijk was de grote dag daar. Na maandenlange voorbereidingen kwam alles tezamen: een prachtig ingericht plein vol met catering, beveiliging, vrijwilligers, vele meters papier met gedetailleerde afspraken over en weer, een bühne om van te dromen, met een megagroot scherm, camera’s en beeldregie, fantastisch geluid, een koffer vol CD’s, top gemotiveerde artiesten, een DJ..... en het Oranjelegioen.... 
Alle vooraf gemaakte inschattingen van aantallen supporters en de sfeer die zou gaan ontstaan bleken al snel totaal bezijden de realiteit, wat een feest werd het... 
Meer dan 40.000 Oranjefans die zich helemaal uitleven.
En gelukkig niet alleen overdag op het plein maar ook ’s avonds in het stadion.
Want dan moeten we er staan, en dat was ook top!
Ook het omwisselen van de toegangskaarten bij het omwisselpunt liep heel goed.
De beelden spreken voor zich, maar eigenlijk moet je erbij geweest zijn om echt te weten hoe het was.
Klik hier voor de foto’s

Bern, 13 juni 2008
Waren er bij de eerste wedstrijd 40.000 Oranjefans in Bern, de verwachtingen voor deze dag waren nog hoger.
Voor velen was het donderdagavond de auto in, vrijdag feest in Bern, de wedstrijd op grote schermen bekijken en zaterdag weer naar huis.
En het waren er velen, meer dan 60.000!!
Samen met de grote hoeveelheid Zwitsers die vanuit heel Zwitserland naar Bern was gekomen om het oranjefeest mee te maken en de tienduizenden Fransen, waren er ’s avonds zo’n 150.000 mensen in het centrum van Bern, meer dan er ooit in de historie geweest zijn.
Het was vol! Het was weer een onbeschrijvelijk groot feest, zonder enige wanklank.

De gemeente had zich geweldig voorbereid en had besloten ons feest ’s middags op drie grote pleinen live op schermen uit te zenden!
De stad stond op een geweldige wijze op zijn kop!
De kranten en TV stations uit de hele wereld kwamen superlatieven tekort.
Dit was Hollandpromotie op zijn best!
Om 10.00 uur stonden er al duizenden Oranjefans op de Bundesplatz, om 14.00 uur werd het plein afgesloten, het was gewoon helemaal vol!
Klik hier voor de foto’s

Bern, 17 juni 2008
We waren al groepswinnaar en deze wedstrijd had voor ons geen belang meer.
Maar er kwamen meer dan 45.000 Oranjesupporters naar Bern, terwijl we maar 6.000 kaartjes hadden, en er maar 28.000 mensen in het stadion kunnen.
Onze conclusie na 3 wedstrijddagen in Bern was: een EK of WK is voor de Oranjesupporters niet alleen de wedstrijd, het is een combinatie van Koninginnedag, de Elfstedentocht en Carnaval!
Ook de Zwitsers deden vollop mee, het was een echte ‘thuiswedstrijd’.
Het was vreselijk gezellig in Bern, op de Bundesplatz was het een geweldig feest en elders in de stad werd er ook volop genoten van de Oranjesfeer!!

Na afloop van deze gewonnen wedstrijd was iedereen toch een beetje treurig.
We moesten afscheid nemen van Bern...
En de inwoners van Bern wilden de Hollanders eigenlijk niet laten gaan.
Afscheid nemen doet altijd een beetje pijn.
Maar we hebben er allemaal heel veel vrienden bij gekregen. 
Klik hier voor de foto’s

Bazel, 21 juni 2008
Na de verovering van Bern wist Bazel wat zij kon verwachten.
Daarom brachten we voor de wedstrijd tegen Roemenië al een extra voorbereidingsbezoek aan Bazel.
Alle openbare diensten waren opgetrommeld en in een grote vergadering werd zeer goed samengewerkt om alles voor te bereiden op de komende invasie.
De fanzone in Bazel moest flink worden verbouwd om ons te kunnen ontvangen.
Ook werden er extra pleinen ingericht en grote schermen ingevlogen en werden langs de route van de Oranjeparade cateringstands, etra toiletten, EHBO posten, en brandweerspuiten (voor de afkoeling) geregeld.
En natuurlijk extra stoplichten!
De afzettingen rond de binnenstad moesten anders, snelwegafslagen werden afgezet, het openbaar vervoer werd aangepast, de stadreiniging kreeg alle hens aan dek, etc, etc. Kortom, de gemeente Bazel en de politie hebben alle registers open gehaald om de Oranjefans alle ruimte te gunnen voor hun feest.
Dat dit een groot succes geworden is, is een understatement.

We maakten schattingen van het aantal Oranjefans dat werd verwacht.
We kwamen niet hoger dan 80.000.
Het werden er meer dan 120.000!!
Op vrijdagavond vertrok heel Nederland naar Zwitserland om daar op zaterdagochtend aan te komen.
En o, wat werd het een feest...

Om 11.00 uur was het plein al bijna vol en om 13.00 uur stonden er meer dan 30.000 mensen!
En wat een feest! Een feest dat op vijf grote schermen in de stad Bazel werd uitgezonden en ook live op internet was te volgen!

Geen onvertogen woord is er gevallen, de sfeer was fantastisch, de zon brandde de hele dag op de oranje massa, die de hele dag in een staat van euforie verkeerde.
Maar we leefden gezamenlijk ook intens mee met het verdriet Khalid Boulahrouz en zijn vrouw, want "You’ll never walk alone”.
Een enorm bijzondere dag.

Helaas bleek Oranje ’s avonds in het stadion niet opgewassen tegen Hiddink’s Rusland.
Teleurstellend, maar wel heel duidelijk.
Net zo plotseling als ze gekomen was, was de Oranjemassa na de wedstrijd weer verdwenen.
De volgende dag was het in Bazel weer ‘business as usual’.
Klik hier voor de foto’s

De Oranjeparades

Bern, 9 juni 2008

In 1998 klein begonnen, maar inmiddels een niet meer weg te denken traditie.
Het legioen trekt te voet van het stadscentrum naar het stadion, aangevoerd door de Oranjetrommelaars Michiel en Ewoud en de dubbeldekker van Oranjefans.nl.
Iedereen die erbij was: Bedankt, wat was het weer geweldig!

Opvallend: Bij het overtrekken van de 110 jaar oude monumentale stalen Kornhausbrug bleek de cadans van het legioen op de maat van de trommelaars te leiden tot schommelingen in het wegdek.
Niet gevaarlijk, maar op de volgende wedstrijddagen werden hiervoor wel maatregelen getroffen: er werden nep-stoplichten neergezet.
Klik hier voor de foto’s

Bern, 13 juni 2008

Nog veel meer mensen dan bij de eerste wedstrijd gingen in parade naar het stadion.
De dubbeldekker kon zich maar met moeite een weg banen door de (oranje) mensenmassa.

Omdat bij de eerste wedstrijd de Kornhausbrug instabiliteit vertoonde hebben we een stoplicht bij het begin van de brug laten installeren, en het werkte!
Prachtige taferelen, bij rood ging iedereen op straat zitten, bij oranje juichend opstaan, en bij groen per groep de brug over.
Over vele jaren wordt in Bern nog gesproken over dit evenement.
Klik hier voor de foto’s

Bern, 17 juni 2008

Bij deze parade leek het aantal Nederlands sprekende oranjefans soms wel in de minderheid, zo veel Zwitsers liepen er mee door hun eigen hoofdstad, gewoon om het mee te maken.
Het stoplicht bij de brug was inmiddels een fenomeen op zichzelf.
De sfeer was weer geweldig, iets minder massaal dan bij de vorige wedstrijd, maar daardoor enorm gezellig.
Zeer opvallend waren alle dankbetuigingen over en weer: de oranjefans liepen met borden om Bern te bedanken en langs de route hadden Zwitsers spandoeken opgehangen om Holland te bedanken.
Zo prachtig allemaal.
Klik hier voor de foto’s

Bazel, 21 juni 2008

De Oranjeparade, zoals altijd voorafgegaan door de Oranje Dubbeldekker en onze geweldige trommelaars, was ongekend!

Tienduizenden Oranjefans veroverden de harten van net zoveel Zwitsers!

Onbeschrijflijke taferelen en allemaal positief!

Wat is dit legioen fantastisch!!
Klik hier voor de foto’s

Het voetbaltoernooi Euro 2008

Inleiding:
Euro 2008 kan worden bijgeschreven in de geschiedenisboeken. Het was een mooi en interessant toernooi met Spanje als terechte winnaar. Natuurlijk had een ieder op Oranje gerekend maar helaas sneuvelden onze jongens na een goede eerste ronde in de kwartfinale. Kansloos en onverwacht ging het Nederlands elftal met 1-3 ten onder. Naast deze  uitschakeling vielen nog enkele verrassingen tijdens toernooi te noteren: 
Groep A: Turkije speelde een goed toernooi en werd in de halve finale de schlemiel van het toernooi door van Duitsland te verliezen. Het wonderteam van Tsjechie stelde teleur, speelde laf met z'n allen achter de bal en gokte nog steeds op de vuurtoren voorin. Organiserend land Zwitserland speelde opportunistisch, maar kwam aan alle kanten kwaliteit te kort. Portugal, vooraf favoriet, maakte het alleen in de eerste twee wedstrijden waar.
Groep B: Kroatie ging, zoals verwacht door als kanshebber. Oostenrijk was zwak en bleef zwak en Polen kon geen potten breken. Duitsland speelde zwakke poulewedstrijden, deklasseerde Portugal in de kwartfinale en bereikte toch weer de finale. In de kwartfinale ging het met de kanshebber uit deze groep toch mis: de strafschoppen werden na verlenging (1-1) door Turkije  beter genomen en Kroatie was de eerste onverwachte grote verliezer. 
Groep C: Nederland werd met 9 punten, een beetje verrassend, maar wel terecht, poulewinnaar, met goed voetbal. Na een uitstekende wedstrijd tegen wereldkampioen Italie werd in de twee daarop volgende mindere wedstrijden het optimale resultaat behaald.
In de kwartfinale werd het verrassend genoeg niet Zweden of Spanje maar Rusland o.l.v. Guus Hiddink. Het spel en het resultaat waren zeer teleurstellend en scheidend bondscoach van Basten ging twee wedstrijden te vroeg naar huis zonder beker. Hiermee werd de doelstelling niet gehaald. Ook de truc met het ontlopen van de oranjefans op Schiphol was een echte verrassing.
Groep D: De laatste groep had ook een ploeg die er met kop en schouders bovenuit stak. Spanje speelde met verzorgd technisch en hoogstaand voetbal alle tegenstanders van de mat. Ook dit mag als verrassend worden betiteld omdat Spanje in eindtoernooien bijna nooit goed presteert. De finale tussen Duitsland en Spanje leverde een terechte winnaar op. Spanje won met 1-0 en dat was een zwakke afspiegeling van het speloverwicht. Wij kunnen alleen maar Zwitserland en dan met name Bern en Bazel bedanken voor de zeer goede organisatie, de enorme gastvrijheid en de betrokkenheid.

Enkele gegevens: 
-Duur: 23 dagen
-Toernooidata: Van 7 tot en met 29 juni 2008 
-Organiserende landen: Oostenrijk en Zwitserland.
-Spelsteden Oostenrijk: Innsbruck, Klagenfurt, Salzburg en Wenen.
-Spelsteden Zwitserland: Basel, Bern, Geneve en Zurich.
-In totaal zijn na de kwalificatieronden zestien nationale teams geplaatst.
-Via een loting zijn de zestien deelnemende landen verdeeld in vier poules van vier landen.
-Doelpunten:
-Doelpunten in groep A: 17
-Doelpunten in groep B: 10
-Doelpunten in groep C: 14
-Doelpunten in groep D: 16
-Doelpunten in groepsfase: 57
-Doelpunten finales: 20
-Doelpunten totaal: 77
-Doelpunten gemiddeld: 2,48 per duel
-Meeste doelpunten in groepsfase: Nederland (9)
-Tweede: Spanje (8)
-Beste doelsaldo totaal: Spanje (12 voor, 3 tegen)
-Tweede: Nederland (10 voor, 4 tegen)
-mooiste doelpunt van EURO 2008: Wesley Sneijder 
-Aantal gele kaarten: 122
-Aantal rode kaarten: 3
-Team met meeste kaarten: Turkije (15 geel, 1x rood)
-Meest succesvolle passes: Senna (Spanje) (195 passes, 176 kwamen aan)
-Meest succesvolle passes Nederland: Engelaar (151 kwamen aan)


 Leden krijgen
20%
terug van
hun kaartje
Klik hier!

Foto's

Agenda

donderdag 28 mei 2020

19:30 uur

Nederland - Griekenland
Enschede
Vriendschappelijk

zaterdag 6 juni 2020

19:30 uur

Nederland - Wales
Rotterdam
Vriendschappelijk

maandag 7 september 2020

00:00 uur

Nederland - Italië
Nations League
Bekijk meer evenementen »

Oranje historie

Rein Laan

Laatste nieuws

Euro 2020 wordt niet dit jaar gespeeld. 

→ lees verder

Het Oranjecafé bij Nederland-Peru


Donderdag, voor de wedstrijd Nederland-Peru, is er weer Het Oranjecafé in het Cinecafé, tussen bioscoop Pathé en AFAS Live.

Record-international Wesley Sneijder speelt donderdag zijn 134e en laatste interland voor het Nederlands Elftal. Ter gelegenheid van dit prachtige hoogtepunt is een uniek shirt ontworpen voor alle Oranje fans.
 
Dit shirt mag in je collectie niet ontbreken!

Elke bezoeker aan Het Oranjecafé krijgt dit shirt gratis!


→ lees verder

Kaartverkoop Peru, Frankrijk & Duitsland

Het Nederlands elftal neemt het in de nieuw opgezette Nations League in het najaar op tegen de grootmachten Duitsland en Frankrijk. In voorbereiding op deze duels ontmoet de ploeg van bondscoach Ronald Koeman Peru in de Johan Cruijff Arena. Wesley Sneijder neemt in deze oefenwedstrijd afscheid als international. Prachtige affiches en reden genoeg dus om hier bij aanwezig te zijn.

 

De verkoop voor deze wedstrijden start dinsdag 15 mei om 12.00 uur exclusief voor Oranje ClubCardhouders. Een week later, op dinsdag 22 mei om 12.00 uur, begint de vrije verkoop.

→ lees verder